top of page

Ons Eritrea - Nieuwe Arnhemmers aan het woord

Elf nieuwe Arnhemmers vertellen over hun jeugd in Eritrea. Verhalen over het dorp waarin ze opgroeiden, op de koeien pasten en uren moesten lopen naar school. Maar ook over de saamhorigheid; samen eten, samen rouwen, samen feestvieren en alles met elkaar delen. Het leven is zwaar, maar er zijn ontelbaar veel warme momenten.

 
Amanuel: “Als kind paste ik op de koeien en dat vond ik leuk, heerlijk de hele dag buiten. Mijn ouders hadden 30 koeien en als er een moest bevallen, hielp ik. In mijn eentje.” Genet: “Twee of drie keer per week gingen we op zoek naar hout. Alleen de grotere kinderen gingen mee, want je moest er twee uur voor lopen.” Teklay: “Voordat ik naar school ging, moest ik op het land werken en daardoor kwam ik soms te laat in de les. De docent sloeg mij dan met een lat op de binnenkant van mijn hand. Pijnlijk! Maar ik vertikte het om te huilen.”


De uitleg over de Eritrese cultuur en de prachtige portretfoto's zorgen voor een completer beeld van dit voor veel Nederlanders onbekende land aan de Rode Zee.

'Ons Eritrea - Nieuwe Arnhemmers aan het woord' is een uitgave van Stichting Integratiehuis. De opbrengst van het boek wordt besteed aan de activiteiten van de stichting, zoals een naaiatelier en taallessen. De winkelprijs is 17,50 euro. Ga voor meer informatie naar www.integratiehuis.nl

Uitgave: 9 september 2021 - www.integratiehuis.nl

9 september 2021 - Eritrese muziek, zon, plat brood en Suwabier

IMG-20210716-WA0011.jpg
IMG-20210617-WA0003.jpg
IMG-20210821-WA0000.jpg

Het Zestigminutenvolkje

"In het Land van Zestig Minuten leeft iedereen een uur. Na één minuut kan een inwoner van dit land al lopen, want voor het Zestigminutenvolkje is een minuut als een mensenlevensjaar. Twee minuten na de geboorte brabbelen ze hun eerste woordjes en na vier minuten gaan ze naar school......................................."

​

De speelse illustriaties zijn van de Arnhemse kunstenares Philomeen Rowaan. Zij vervaardigt de boekjes handmatig, waardoor elk exemplaar kan worden gezien als een uniek kunstwerkje.

​

verhaal.jpg
Philomeen
planeet.jpg
boekjes.jpg
Elk boekje is een uniek,
handgemaakt kunstwerk
Anchor 1

Oma, gaan we nou dood?

Oma, gaan we nou dood? schreef ik in 2014, in opdracht van oud-Arnhemmer Gé Bijlsma.  Zeventig jaar na de Slag om Arnhem vertelde hij me over zijn belevenissen als klein jongetje tijdens en na de gevechten van september '44. Voormalig politicus en kinderboekenschrijver Jan Terlouw schreef een prachtig voorwoord. 

In de schuilkelder
Vanaf 17 september 1944 bracht de toen bijna vijfjarige Gé een aantal dagen door in een schuilkelder aan de Janslangstraat, in het centrum van Arnhem. Met zijn grootouders, moeder, zusjes, een paar tantes en enkele buren voelde hij hoe de bommen insloegen op het Gele Rijdersplein, op nog geen 50 meter afstand. Het lawaai was oorverdovend, de angst onvoorstelbaar. Gé's oma verstikte hem van paniek bijna in haar schoot. 

Op de vlucht
Eind september moesten alle inwoners van Arnhem evacueren. De bijna vijfjarige Gé liep dagenlang mee in een stroom vluchtelingen en zag mensen gewond raken en omkomen toen de kolonne waarin hij liep door vliegtuigen onder vuur werd genomen. Uiteindelijk vond hij met zijn familie onderdak in Nijkerkerveen. Een lange hongerwinter volgde.

Oorlogstrauma
Nog wekelijks droomt Gé over beangstigende situaties waarin hij bijna stikt. Van onverwachte knallen, alarmen die ineens afgaan of harde kloppen op de deur kan hij in paniek raken. Door de kou die hij leed in de laatste oorlogswinter, maakt ook sneeuw hem soms nog angstig.

​

Arnhem in de oorlog.jpg

Oma, gaan we nou dood? is geschikt voor lezers vanaf 12 jaar. Het verhaal van Gé Bijlsma wordt aangevuld met historische feiten en komt tot leven met behulp van authentiek fotomateriaal, onder meer uit het persoonlijke archief van Gé. 


Het boekje is voor 9,50 euro verkrijgbaar bij: 
Boekhandel Hijman Ongerijmd, Arnhem 
Boekhandel Meijer & Siegers, Oosterbeek 
Airborne Museum, Oosterbeek 
De Arnhemse Kinderboekwinkel 


Daarnaast is het boekje te leen bij circa 40 bibliotheken, onder meer in Arnhem, Dieren en Oosterbeek.

Interview RTV Arnhem - 17 september 2014

Jan Terlouw
schreef een
prachtig 
voorwoord.
600-artikel-gelderlander.jpg

Interview in de Gelderlander met Gé Bijlsma en mij over het boek

LaatMaarWaaien.jpeg

Kinderverhalen

In het Laat Maar Waaien Boek

uit 2012 verscheen mijn sprookje

Het Heksenmeisje.

Gedichtje uit Het Lied van de Maan, één van mijn vier verhalen uit het Vertelboek voor Kinderen (1984) van Uitgeverij Cantecleer

LeidVanDeMaan_edited.jpg
VertelBoek.jpeg
bottom of page