Het Zestigminutenvolkje

In het Land van Zestig Minuten leeft iedereen een uur. Na één minuut kan een inwoner van dit land al lopen, want voor het Zestigminutenvolkje is een minuut als een mensenlevensjaar. Twee minuten na de geboorte brabbelen ze hun eerste woordjes en na vier minuten gaan ze naar school.......................................

Lees verder over het Zestigminutenvolkje in één van de handgemaakte boekjes. Ieder exemplaar is een uniek kunstwerkje.

Beleef het verhaal over het Zestigminutenvolkje in een van de boekjes die zijn gemaakt, geïllustreerd en vormgegeven door Philomeen Rowaan. 20 euro per exemplaar

Meer weten? Stuur een bericht via Contact. 

boekjes.jpg
planeet.jpg
verhaal.jpg
 

Oma, gaan we nou dood?

Oma, gaan we nou dood? schreef ik in 2014, in opdracht van oud-Arnhemmer Gé Bijlsma.  Zeventig jaar na de Slag om Arnhem vertelde hij me tijdens verschillende interviews over zijn belevenissen als klein jongetje tijdens en na de gevechten van september '44. Voormalig politicus en kinderboekenschrijver Jan Terlouw schreef het voorwoord. 

In de schuilkelder
Vanaf 17 september 1944 bracht de toen bijna vijfjarige Gé een aantal dagen door in een schuilkelder aan de Janslangstraat, in het centrum van Arnhem. Met zijn grootouders, moeder, zusjes, een paar tantes en enkele buren voelde hij hoe de bommen insloegen op het Gele Rijdersplein, op nog geen 50 meter afstand. Het lawaai was oorverdovend, de angst onvoorstelbaar. Gé's oma verstikte hem van paniek bijna in haar schoot. 

Op de vlucht
Eind september moesten alle inwoners van Arnhem evacueren. De bijna vijfjarige Gé liep dagenlang mee in een stroom vluchtelingen en zag mensen gewond raken en omkomen toen de kolonne waarin hij liep door vliegtuigen onder vuur werd genomen. Uiteindelijk vond hij met zijn familie onderdak in Nijkerkerveen. Een lange hongerwinter volgde.

Oorlogstrauma
Nog wekelijks droomt Gé over beangstigende situaties waarin hij bijna stikt. Van onverwachte knallen, alarmen die ineens afgaan of harde kloppen op de deur kan hij in paniek raken. Door de kou die hij leed in de laatste oorlogswinter, maakt ook sneeuw hem soms nog angstig.

Arnhem in de oorlog.jpg

Oma, gaan we nou dood? is geschikt voor lezers vanaf 12 jaar. Het verhaal van Gé Bijlsma wordt aangevuld met historische feiten en komt tot leven met behulp van authentiek fotomateriaal, onder meer uit het persoonlijke archief van Gé. 


Het boekje is voor 9,50 euro verkrijgbaar bij: 
Boekhandel Hijman Ongerijmd, Arnhem 
Boekhandel Meijer & Siegers, Oosterbeek 
Airborne Museum, Oosterbeek 
Arnhemse Kinderboekwinkel 


Daarnaast is het boekje te leen bij circa 40 bibliotheken, onder meer in Arnhem, Dieren en Oosterbeek.

Interview RTV Arnhem

Interview met Radio Arnhem op 17 september 2014

Kinderverhalen

In het Laat Maar Waaien Boek uit 2012 verscheen mijn sprookje Het Heksenmeisje.

Gedichtje uit Het Lied van de Maan, één van mijn vier verhalen uit het Vertelboek voor Kinderen (1984) van Uitgeverij Cantecleer

LeidVanDeMaan_edited.jpg
VertelBoek.jpeg