Dagbladartikelen

Hank the Knife geniet tegenwoordig thuis van een filmpje: ‘Ik heb geen zin meer in drukte en gedoe

7 maart 2020 AD

Gitarist bij Hank the Knife & the Jets, striptekenaar Hank the Knife en zijn gitaar; nog altijd onafscheidelijk? ,,Zoiets. Dit is trouwens een Gretsch, niet de beroemde Fender-basgitaar uit Guitar King.’’ Treedt u nog op? ,,Sinds eind vorig jaar heb ik een nieuwe band, drie geweldige muzikanten...

Dit Arnhemse duo zet zichzelf steeds op de foto: We zijn het zelden eens, dat is onze kracht

26 februari 2020 De Gelderlander en AD

Een kleine witte tafel en twee witte stoeltjes vormen de rode draad in de foto’s van Willem Jakobs en Pieter Drift. In hun nieuwe boek Babel zie je dat de twee Arnhemse kunstenaars zelf vaak de hoofdrol spelen op hun foto’s. Gekleed in zwart. Altijd. Een tweegesprek.

Pieter Drift: ,,We maken onze foto’s zonder hulp van anderen.’’ Jakobs: ,,Behoorlijk spannend. Door de sluitertijd van de camera heb je maar 10 seconden voor je pose, best lastig als je ergens tussenin moet gaan liggen, naartoe renne…

In kringloopwinkels vind ik van alles. Ik heb al een jaar geen nieuwe kleding meer gekocht

16 februari 2020 AD

Mooi, die Sint-Jakobsschelp aan uw rugzak. ,,Ja hè? Hij wordt gebruikt als symbool door pelgrims en bedevaartgangers. In vroeger tijden bood de schelp bescherming tegen struikrovers.”

Uit met NAHOM — Habesha-feest geeft 'boost' aan integratie

4 juli 2019 De Gelderlander

Een feest waar Nederlanders en Eritreeërs elkaar ontmoeten, dat wil Nahom Tesfamichael (24) uit Arnhem. Eind augustus is het zover.
Nahom Tesfamichael komt uit Asmara, de hoofdstad van Eritrea. Hij vluchtte in 2015 naar Europa. In oktober van dat jaar belandde hij in Arnhem, stortte zich op de Nederlandse taal en ging aan de slag als tolk-vertaler bij Arnhem voor Vluchtelingen.

Zo'n 180.000 scholieren verlaten de basisschool — Zijn we klaar voor de grote stap?

9 januari 2019 Brabants Dagblad

De grootste groep scholieren zal ook dit jaar naar het vmbo gaan, vaak ondanks wat reserves bij hun ouders. Vragen voorafgaand aan de keuze voor het voortgezet onderwijs.

Het is vaak de eerste grote verandering in hun leven. ,,Het lijkt me leuk, maar ook spannend, al die nieuwe kinderen'', zegt Kobus (11) van de Arnhemse Montessorischool. Zijn klasgenoten Jasper (11) en Myrthe (11) knikken en voegen eraan toe dat je meer huiswerk krijgt en goed…

Mot. spreekt een woordje mee op Lowlands

15 augustus 2018 AD

Proberen kan altijd, dachten synthesizerspeler David Berman (22) en drummer Vos van der Noordt (22) toen ze besloten met het Arnhemse kunstenaarscollectief mot. mee te doen aan een wedstrijd voor een plek op Lowlands.

Ze stuurden een filmpje op van hun concept, met beelden van optredens. Vorige week hoorden ze dat ze uit 184 inzendingen zijn gekozen voor een optreden op het nieuwkomerspodium. ,,Komend weekend staan we dus op een van de grootste festivals van Nederland, geweldig!", roept Berman enthousiast.

Uit met Rob — Van Bach tot Braziliaanse percussie

12 juli 2018 De Gelderlander

Rob van den Berg (56) is docent muziek en daarnaast leider van de Braziliaanse percussieband Banda Nossa. Op zijn gitaar speelt hij van Bach tot flamenco.

"Met deze gitaar breng ik veel uren door. Het is het instrument waarmee ik ooit begon, in 1977 geloof ik. Vanaf mijn twaalfde had ik een jaar of vijf gitaarles en oefende klassieke stukken, bijvoorbeeld van Bach. Daarna ben ik gaan freewheelen en ontdekte de blues, bossa nova en…

Zo hárd trommelen als je maar wilt

2 maart 2018 De Gelderlander

Pieter Pennings woont op een woon- en werkplaats voor kunstenaars aan de rand van de Arnhemse wijk Schuytgraaf. Het stuk grond is echter bestemd voor nieuwbouw. Op 1 juli moeten alle bewoners zijn vertrokken.

'Een buitenstaander, zo voelde ik me in het begin. Maar in de afgelopen acht jaar ben ik helemaal bij deze club gaan horen. Een stuk of tien kunstenaars wonen en werken hier.

Mijn geld en ik — 'Ik spit de folders door'

24 januari 2018 De Gelderlander

Habtemariam Tesfai Tekle (38) uit Eritrea woont sinds twee jaar in Nederland. Hij vindt het vooral fijn dat de prijzen in zijn woonplaats Duiven stabiel zijn.

In Eritrea is dat anders?

,,Zeker. De prijzen daar kunnen zomaar ineens flink stijgen en van dag tot dag verschillen.

Ik woonde in een dorp op vijf kilometer van de hoofdstad Asmara. In Eritrea is het leven in een dorp een stuk goedkoper dan het leven in de stad.''

Mijn geld en ik — 'Ik wil hier snel een baan vinden'

29 maart 2017 De Gelderlander

Ayham Alhijj (29) vluchtte uit Syrië en arriveerde in het najaar van 2015 in Nederland. In zijn bescheiden flatje in Gennep vertelt hij over de rol van geld in zijn oude en nieuwe leven.

Komt u uit een arm of rijk gezin?

,,Niet arm en niet rijk. Met mijn familie woonde ik in Daraa, een stad in het zuidwesten van Syrië. Ons leven was goed voordat de oorlog uitbrak. Ik verhuisde in 2007 naar Damascus voor een studie Bouwkunde en In-dustriële Voedselproductie.''

Zo doen wij dat! — 'Veiligheid, daar heb je alles voor over'

5 januari 2016 De Gelderlander

Gezond blijven, opvoeden: we zijn er dagelijks mee bezig. Welke levenslessen zou u aan anderen willen overdragen? Vandaag Ramzi en Nayline Sawa en hun drie kinderen uit Elst. In 1994 vluchtten ze voor de oorlog in Irak. Kinderen moeten ver blijven van oorlogsgeweld Ramzi: ,,Veel Irakezen vluchtten in de jaren negentig naar Jordanië, net als wij. Dit land zou niet onze eindbestemming worden, maar daar waren we in elk geval veilig en ver van het oorlogsgeweld.

Bel

06 - 4077 5111

Volg mij

  • LinkedIn Social Icon
  • Facebook Clean
  • tjilpen

© 2019 by Leo Poiesz.
Proudly created with Wix.com