top of page

TOCHT LANGS VERGETEN STADSBOERDERIJEN EN STOOMZUIVELFABRIEKJES

De drogisterij van Dirk Katje, de drankhandel van Wildenbeest, een zuivelfabriekje; ook honderd jaar geleden gebeurde er van alles aan de Ganzenheuvel, een pleintje in de Nijmeegse benedenstad. Vooral dat zuivelfabriekje maakte me nieuwsgierig. Ik dook in de geschiedenis en belandde op een melkspoor van vergeten stadsboerderijen, stoomzuivelfabriekjes en buurtwinkels. Speurend in archieven ontdekte ik het elegante, witte fabrieksgebouwtje van weleer op Kelfkensbos, op de plek waar nu museum Valkhof lelijk staat te wezen. Daarnaast stond een prachtige Melksalon waar je melk kon drinken vers uit Melkerij Lent, de naam van het fabriekje.


Mijn zoektocht bracht me eind 2021 bij de zoon van Leo Wassing. Wassing is tientallen jaren directielid geweest van Melkerij Lent. Zij zoon Sjaak, op het moment van het interview 90 jaar, vertelde met enthousiasme over zijn kinderjaren, de bezoekjes aan zijn vader na schooltijd, spelen op het dak van de fabriek met de zoon van de boekhouder, en over zijn broer Piet, de laatste directeur van de melkerij. Het zuivelbedrijf ging in 1980 op in het Arnhemse Coberco. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de E.N.M.I., de Eerste Nijmeegsche Melkinrichting, die rond 1870 werd opgericht. Een deel van het gebouw staat er nog. De kleinzoon van een voormalig directielid runt er nu een delicatessenzaak.


Omdat ik lokale historie graag zichtbaar maak, schreef ik een Vertelwandeling, een tocht van circa vijf kilometer in en om de Nijmeegse binnenstad. De titel is MELK. De route volgt een grotendeels vergeten melkspoor en foto’s maken duidelijk hoe het ooit was. Vanmiddag loop ik de wandeling voor de tweede keer, met een groep belangstellenden. Heerlijk om ‘gewone’ verhalen uit het verleden tot leven te brengen. De volgende Vertelwandeling, over een heel ander, Nijmeegs onderwerp, is al in de maak!
40 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page