top of page

Nijntje in New York

Bijgewerkt op: 10 jan. 2022


Graven in lokale historie fascineert me, vooral op een plek met zo veel Nederlandse voetstappen. Over 'graven' gesproken. Het schiereiland Coney Island in het zuiden van stadsdeel Brooklyn schijnt een verbastering te zijn 'Konijneneiland'. Andere verbasteringen zijn Harlem, Brooklyn (Breukelen) en Flushing (Vlissingen) Avenue. Of neem Wallstreet, de plek waar in de 17de eeuw een houten verdedigingswal was opgeworpen door de Nederlandse kolonisten.


Kaaterskill

Daalder werd Dollar, Stoep werd Stoop. En dan zijn er plaatsjes in New York State met namen als Saugerties en Kaaterskill. Kill is een oud Nederlands woord voor kreek. In Saugerties stond ooit een Nederlandse zaagmolen. Saugertie is wat je hoort wanneer een Amerikaan Zagertje probeert uit te spreken.


Nog een paar voorbeelden van Nederlandse straatnamen in New York City zijn Nassau Street, Stuyvesant Street en Beekman Street. Willem Beekman uit Hasselt voer naar de Nieuwe Wereld en was eind 17de eeuw burgemeester van New York, toen nog Nieuw Amsterdam.


Let's talk about it

Op 1 januari, meteen na de New Year's Ball Drop op Times Square, zag ik de beëdiging van New York's nieuwe burgemeester live op tv. Eric Adams is de 110de burgemeester van de stad en krijgt te maken met sterk oplopende besmettingscijfers. Ik wens hem sterkte. Het Grote Geschiedenisboek van NYC wordt uitgebreid met een nieuw en enerverend hoofdstuk.


48 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page