Hieronder een selectie van mijn artikelen die de afgelopen jaren verschenen in De Gelderlander, De Stentor, Het Eindhovens Dagblad, Tubantia, PZC, Het Brabants Dagblad, De Stem en het AD. 

26 februari 2020 De Gelderlander en AD

Een kleine witte tafel en twee witte stoeltjes vormen de rode draad in de foto’s van Willem Jakobs en Pieter Drift. In hun nieuwe boek Babel zie je dat de twee Arnhemse kunstenaars zelf vaak de hoofdrol spelen op hun foto’s. Gekleed in zwart. Altijd. Een tweegesprek.

Pieter Drift: ,,We maken onze foto’s zonder hulp van anderen.’’ Jakobs: ,,Behoorlijk spannend. Door de sluitertijd van de camera heb je maar 10 seconden voor je pose, best lastig als je ergens tussenin moet gaan liggen, naartoe renne…

4 juli 2019 De Gelderlander

Een feest waar Nederlanders en Eritreeërs elkaar ontmoeten, dat wil Nahom Tesfamichael (24) uit Arnhem. Eind augustus is het zover.

Nahom Tesfamichael komt uit Asmara, de hoofdstad van Eritrea. Hij vluchtte in 2015 naar Europa. In oktober van dat jaar belandde hij in Arnhem, stortte zich op de Nederlandse taal en ging aan de slag als tolk-vertaler bij Arnhem voor Vluchtelingen.

9 januari 2019 Brabants Dagblad

De grootste groep scholieren zal ook dit jaar naar het vmbo gaan, vaak ondanks wat reserves bij hun ouders. Vragen voorafgaand aan de keuze voor het voortgezet onderwijs.

Het is vaak de eerste grote verandering in hun leven. ,,Het lijkt me leuk, maar ook spannend, al die nieuwe kinderen'', zegt Kobus (11) van de Arnhemse Montessorischool. Zijn klasgenoten Jasper (11) en Myrthe (11) knikken en voegen eraan toe dat je meer huiswerk krijgt en goed…

12 juli 2018 De Gelderlander

Rob van den Berg (56) is docent muziek en daarnaast leider van de Braziliaanse percussieband Banda Nossa. Op zijn gitaar speelt hij van Bach tot flamenco.

"Met deze gitaar breng ik veel uren door. Het is het instrument waarmee ik ooit begon, in 1977 geloof ik. Vanaf mijn twaalfde had ik een jaar of vijf gitaarles en oefende klassieke stukken, bijvoorbeeld van Bach. Daarna ben ik gaan freewheelen en ontdekte de blues, bossa nova en…

2 maart 2018 De Gelderlander

Pieter Pennings woont op een woon- en werkplaats voor kunstenaars aan de rand van de Arnhemse wijk Schuytgraaf. Het stuk grond is echter bestemd voor nieuwbouw. Op 1 juli moeten alle bewoners zijn vertrokken.

'Een buitenstaander, zo voelde ik me in het begin. Maar in de afgelopen acht jaar ben ik helemaal bij deze club gaan horen. Een stuk of tien kunstenaars wonen en werken hier.

24 januari 2018 De Gelderlander

Habtemariam Tesfai Tekle (38) uit Eritrea woont sinds twee jaar in Nederland. Hij vindt het vooral fijn dat de prijzen in zijn woonplaats Duiven stabiel zijn.

In Eritrea is dat anders?

,,Zeker. De prijzen daar kunnen zomaar ineens flink stijgen en van dag tot dag verschillen.

Ik woonde in een dorp op vijf kilometer van de hoofdstad Asmara. In Eritrea is het leven in een dorp een stuk goedkoper dan het leven in de stad.''

13 september 2017 De Gelderlander

Mariëtte Freijzer (41) uit Arnhem is freelance cellist en verdient haar geld 'overal en nergens'.

Sta je weleens rood?

,,Als student stond ik regelmatig rood, nu nog maar zelden.''

Hoe gingen je ouders met geld om?

,,Ongelooflijk verstandig. Ze leefden zuinig, waardoor ze me vaak konden helpen. Mijn cello is mijn vervroegde erfenis bijvoorbeeld. Die had ik me anders nooit kunnen veroorloven.''

4 mei 2017 De Gelderlander

Jeroen van Holland (17) uit Arnhem zet elke week een video op YouTube. Hij heeft 120.000 volgers, op Instagram bijna 80.000. Wat doet hij nog meer in zijn vrije tijd?

,,Video's maken kost me ongeveer twee dagen per week. De activiteiten daaromheen nemen veel meer tijd in beslag, zoals persfeestjes en releaseparty's. Dat is mijn 'uitgaan'. Als influencer word ik hier regelmatig voor uitgenodigd.

29 maart 2017 De Gelderlander

Ayham Alhijj (29) vluchtte uit Syrië en arriveerde in het najaar van 2015 in Nederland. In zijn bescheiden flatje in Gennep vertelt hij over de rol van geld in zijn oude en nieuwe leven.

Komt u uit een arm of rijk gezin?

,,Niet arm en niet rijk. Met mijn familie woonde ik in Daraa, een stad in het zuidwesten van Syrië. Ons leven was goed voordat de oorlog uitbrak. Ik verhuisde in 2007 naar Damascus voor een studie Bouwkunde en In-dustriële Voedselproductie.''

14 maart 2017 De Gelderlander

Gezond blijven, opvoeden: we zijn er dagelijks mee bezig. Welke lessen leerde u van het leven en zou u aan anderen willen overdragen? Anas en Aïda Alkankry zijn met hun kinderen gevlucht uit Syrië. Sinds 2016 wonen ze in Gennep.

Alles voor een veilige plek voor je gezin

Aïda: ,,In Damascus werkte ik als docent Engels en mijn man had een eigen zaak. Een damesschoenenwinkel. We bezaten een groot huis en hadden een auto.''

Anas: ,,Toen de oorlog uitbrak in Syrië veranderde alles. Het werd erg onveilig

22 februari 2017 De Gelderlander

Sjors Verbeeten (33) uit Molenhoek is receptionist. Hij geeft graag geld uit aan alles wat te maken heeft met mode, zoals kleding, tassen, brillen en vooral parfums.

Kun je je zo'n dure hobby wel veroorloven?

,,Als ik geen al te gekke dingen doe, kan dat zeker. Ik werk fulltime als receptionist en mijn vaste lasten vallen mee. De huur van mijn appartement bedraagt iets meer dan 300 euro per maand."

9 februari 2017 De Gelderlander

Erik Mesie (59) werd bekend als zanger van Toontje Lager. Tegenwoordig geeft hij muziekles op een middelbare school en hij treedt nog steeds op.

Nahangen

,,Liedjes in elkaar knutselen voor mijn nieuwe album; daar bracht ik de meeste tijd mee door de afgelopen periode.

Een uitgaansbeest ben ik sowieso niet, maar optreden op festivals vind ik nog altijd geweldig. Nog even nahangen mag ik ook graag doen; rondlopen en naar andere bands kijken. Dan zie ik genoeg leuke dingen voorbijkomen.''

2 februari 2017 De Gelderlander

Wimken van Diene, alias Willem Terhorst (67), uit Aalten, was veertig jaar basgitarist bij Normaal en maakt nog steeds muziek. Wat doet hij in en met zijn (vrije) tijd?

Vrijheid

,,Het afscheidsconcert van Normaal in Gelredome in Arnhem is al weer ruim een jaar geleden. En het is geweldig om gepensioneerd te zijn. Geen verplichtingen meer, niet langer verantwoording hoeven afleggen; ik ben volkomen vrij in mijn doen en laten.''

19 januari 2017 De Gelderlander

Thijs van Leer (68) scoorde in de jaren 70 wereldhits met rockband Focus, waarmee hij nog steeds de hele wereld over reist. Hoe besteedt hij verder zijn (vrije) tijd?

Bijslapen

,,De laatste tournee was in Groot-Brittannië. Een maand lang waren we continu onderweg. Vrije momenten gebruik ik dan graag om bij te slapen. Als ik niet achter het stuur hoef te zitten, ben ik vaak snel vertrokken. Omdat we na een optreden altijd handtekeningen uitdelen, lig ik meestal pas rond 2.00 uur in bed."

12 januari 2017 De Gelderlander

Beeldend kunstenaar Klaas Gubbels (82) woont sinds zijn 18de in Arnhem. Nog dagelijks werkt hij in zijn atelier. Wat doet hij verder in en met zijn (vrije) tijd?

Atelier

,,In mijn atelier aan de rand van het bos voel ik me thuis. Ik houd niet zo van reizen. Ik weet niet waarom. Dat ik altijd en eeuwig hetzelfde maak, komt misschien voort uit hetzelfde gevoel. Ik werk totaal intuïtief.''

20 december 2016 De Gelderlander

Gezond blijven, opvoeden: we zijn er dagelijks mee bezig. Welke lessen leerde u van het leven en zou u aan anderen willen overdragen? Vandaag: Marien en Marisa van Voorthuijsen en hun vijf kinderen uit Kesteren.

Een groot gezin is een geweldige leerschool

Wilke: ,,Als we uit school komen, willen we allemaal ons verhaal kwijt."

Marisa: ,,Het gaat er niet altijd even gestructureerd aan toe. Maar dat hoeft ook niet."

24 november 2016 De Gelderlander

Jan Siebelink (78), schrijver en voormalig docent Frans, woont in Ede met echtgenote Gerda en zijn hazewindhondje. Wat doet hij in zijn (vrije) tijd?

Ik ben graag tijd met vrienden door. Bijvoorbeeld met kunstenaar Klaas Gubbels. Sinds een jaar of 25 komen we in restaurant Buitenzorg in Ede. Bijna wekelijks eten we daar met zijn vieren: Klaas, zijn vrouw Helena, Gerda en ik. We hebben een vaste tafel, maar bij mooi weer zitten we buiten. Er is altijd genoeg te bepraten.

15 november 2016 De Gelderlander

Gezond blijven, opvoeden: we zijn er dagelijks mee bezig. Welke lessen leerde u van het leven? Vandaag de paters Gerard Braks, Ernst Marijnissen, Henk Jongerius en Michael-Dominique, vier van de acht bewoners van het Dominicanenklooster in Huissen.

Geef ruimte aan ieders persoonlijke ontwikkeling

Henk: ,,Samenleven is leren, telkens opnieuw. De een ligt je nu eenmaal beter dan de ander, net als binnen een gezin."

6 oktober 2016 De Gelderlander

Emile Ratelband (67), opgegroeid in Arnhem, is nog steeds een druk man. Wat doet de geestelijk vader van de Haphoek en de 'tsjakka'-inspiratie met zijn vrije tijd?

Uit eten

,,Het dorp waar ik woon, ligt vlak bij de Duitse grens, dus ik maak vaak uitstapjes naar Duitsland. In Elten kun je heerlijk eten. Bijvoorbeeld bij Trattoria Pizzeria Sugo. De spaghetti is er beter dan in Italië! Verder eet ik regelmatig bij restaurant Wanders, waar ze menu's serveren van 13,95 euro.

17 september 2016 De Gelderlander

Remon Teunissen (42) startte ruim zeven jaar geleden met We Gaan Beginnen, een Nijmeegs café 'volgens geen enkel concept'. Vijf jaar later verscheen aan de overkant zijn eetcafé Wij Ook.

1. Strenge leermeester

,,Leren was niets voor mij. Werken in de horeca wel. Bij een hotel kreeg ik te maken met een strenge leermeester. Hoewel ik veel plezier had in mijn werk, vond ik zijn aanpak allesbehalve prettig.

14 september 2016 De Gelderlander

Elke week vraagt de redactie een bekende streekgenoot het hemd van het lijf over financiële kwesties. Vandaag Wiel Lenders (61), directeur van het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek.

Hoeveel geld zit er in uw portemonnee?

,,10 euro, allemaal kleingeld. Ik ben net terug van vakantie, dan gebruik ik vooral plastic geld. We hebben gefietst in de Franse Alpen. Het was prachtig. Ik geloof niet in astrologie, maar op zo'n berg voel ik me een echte steenbok."

31 augustus 2016 De Gelderlander

Elke week vraagt de redactie een bekende streekgenoot het hemd van het lijf over financiële kwesties. Vandaag Henk Bruysten (70). De Arnhemse gitarist en zanger scoorde in de jaren zeventig hits met Hank the Knife & the Jets, waaronder Guitar King.

Hoeveel geld zit er in je portemonnee?

,,Precies 50 euro. Zo'n bedrag heb ik meestal bij me, voor terrasjes en zo."

22 juli 2016 De Gelderlander, AD, De Stentor en Tubantia

Slapen op een ark aan de Rijn in Arnhem, met een vormgeving die is geïnspireerd door de Spaanse architect Gaudí. Marike Spee en haar dochter Suzanne (17) nemen de proef op de som.

De grotachtige entree van bed and breakfast Gaudí aan de Rijn verrast ons. Perfect voor een fantasyfilm! We hebben meteen een goed gevoel bij de boot waar wij de komende nacht slapen. Een leuk uitje voor moeder en dochter. Achter elkaar zijn mijn dochter Suzanne en ik over de houten loopplank naar de boot geschuifeld.

19 mei 2016 De Gelderlander

Muzikant Michiel Bos (50) uit Arnhem is in weekends vaak op pad met Enge Buren, het muzikale cabarettrio waarmee hij optreedt in het hele land. 'Optreden is ook een soort uitgaan.'

Derde helft

,,Bij onze optredens is de derde helft belangrijk. Gezellig nog een biertje drinken, napraten en van bezoekers horen wat ze ervan vonden. Het meest interessant is het met mensen te kletsen die ons optreden niet zo waardeerden, anders ben je snel uitgepraat. Meestal wordt het laat

26 april 2016 De Gelderlander

Mohammed Obedo (37) leidde een zorgeloos bestaan in Syrië, tot hij dat land moest ontvluchten vanwege de oorlog. Nu maakt hij zich op voor een nieuw leven in Nederland.

'Met mijn ouders, twee zussen en vier broers woonde ik een riant huis in Ras Al Ain in het noordoosten van Syrië. Ik studeerde psychologie in Homs en Damascus, daarna liep ik twee jaar stage. Daarnaast werkte ik voor mijn vader, een autodealer. Ik voelde me zorgeloos en vrij.

31 maart 2016 De Gelderlander

De Valér

"Dit oude vrachtschip kocht ik zo'n dertig jaar geleden. Ik zat nog op de kunstacademie.Ik wist bij God niet waar ik aan begon. Het was totaal vervallen. Hoe je een schip moet onderhouden,leer je al doende. Ik kwam er al snel achter dat het onderhoud enorm veel werk is. Ook technisch moet alles in orde zijn. Ik kreeg er eerlijk gezegd een beetje genoeg van de laatste jaren.

23 februari 2016 De Gelderlander

Gezond blijven, opvoeden: we zijn er elke dag mee bezig. Welke lessen leerde het leven u? Vandaag Nasser Mohamed, zijn vrouw Muna Saleh en hun kinderen Momina, Saeda, Joussef en Maryam uit Nijmegen.

Zorg dat je aan het werk gaat

Nasser: ,,Om het oorlogsgeweld in Eritrea te ontvluchtten reisde ik op mijn 18de met mijn ouders, broers en zussen naar Nederland. Gewoon per vliegtuig. Geen spannend vluchtverhaal dus.

2 februari 2016 De Gelderlander

Gezond blijven, opvoeden: we zijn er dagelijks mee bezig. Welke lessen leerde u van het leven en zou u aan anderen willen overdragen? Vandaag Xingjian Wang en Jiali Li uit Arnhem.

Met kinderen is een financiële buffer geen overbodige luxe

Xingjian: ,,Allereerst stortte ik me helemaal op de taal toen ik op mijn 18de naar Nederland kwam. Elk woord dat ik niet begreep, zocht ik op. Een tweejarige taalcursus van de Internationale Schakelklas rondde ik binnen een jaar af.

5 januari 2016 De Gelderlander

Gezond blijven, opvoeden: we zijn er dagelijks mee bezig. Welke levenslessen zou u aan anderen willen overdragen? Vandaag Ramzi en Nayline Sawa en hun drie kinderen uit Elst. In 1994 vluchtten ze voor de oorlog in Irak.

Kinderen moeten ver blijven van oorlogsgeweld

Ramzi: ,,Veel Irakezen vluchtten in de jaren negentig naar Jordanië, net als wij. Dit land zou niet onze eindbestemming worden, maar daar waren we in elk geval veilig en ver van het oorlogsgeweld.

27 oktober 2015 De Gelderlander

Gezond blijven, opvoeden: we zijn er dagelijks mee bezig. Welke lessen leerde u van het leven en zou u aan anderen willen overdragen? Vandaag Bianca Gertsen en haar kinderen Demi (18), Roan (15), Nica (13) en Yael (10) uit Herveld.

Laat kinderen zelf bepalen of ze jongen of meisje zijn

Bianca: ,,Als klein meisje ging Roan in kledingwinkels vroeger meteen af op de jongenskleren en in speelgoedzaken op het jongensspeelgoed.

Bel

06 - 4077 5111

Volg mij

  • LinkedIn Social Icon
  • Facebook Clean
  • tjilpen

© 2019 by Leo Poiesz.
Proudly created with Wix.com