top of page

Hoe en Waarom

Schrijf een brief aan het kind in jou is een schrijfworkshop die ik in 2019 ontwikkelde. Voor de een is deze workshop een aangename terugblik op de kindertijd en een manier van zelfreflectie, voor de ander een confronterende ervaring die heftige emoties oproept.

 

Het idee voor deze workshop ontstond de afgelopen jaren tijdens mijn interviews met Gé Bijlsma, hoofdpersoon uit mijn boek Oma, gaan we nou dood?, en in verschillende lessituaties. Zowel bij Bijlsma als bij leerlingen (voor Nederlandse les) merkte ik de behoefte aan het opschrijven van gebeurtenissen en ervaringen.

 

Schrijven helpt, maakte ik op uit hun conclusies:

- Er is minder chaos in mijn hoofd.

- Het geeft me energie en helpt me in het nemen van  beslissingen.

- Het voelt als zelferkenning. Ik krijg meer grip op de situatie.

​

Deelnemers workshop (2019)

​

​

​

​

​

​

​

 

​

Schrijven tegen de chaos

- De zeven uitgebreide interviews die ik had met Ge Bijlsma, hoofdpersoon uit mijn boek Oma, gaan we nou dood?, maakten diepe indruk. Bijlsma maakte als kind de Slag om Arnhem, de evacuatie en de Hongerwinter mee, en gaat gebukt onder een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Door de gesprekken, die plaatsvonden in 2013 en 2014, zag ik hoeveel impact traumatische ervaringen uit de kindertijd kunnen hebben op iemands huidige gedrag. Daarnaast benadrukte Bijlsma hoe belangrijk het voor hem was de belevenissen uit zijn kindertijd op te schrijven, want zo zei hij telkens: “Het is zo’n chaos in mijn hoofd.” 

 

Schrijven geeft energie

- De jonge Poolse cursiste die gedurende drie jaar Nederlandse les bij me volgde, gebruikte het wekelijkse lesuur na verloop van tijd steeds vaker om te praten over de problemen waar ze in Nederland tegenaan liep. Ze waardeerde mijn luisterend oor, mijn adviezen en mijn hulp bij het op papier zetten van haar gedachten en gevoelens. Het bracht haar op nieuwe ideeën en maakte haar daadkrachtiger, zo zei ze.

 

Overzicht en zelferkenning

- De vrouw uit Spanje die om hulp vroeg bij het opschrijven van haar levensverhaal zei dat het haar hielp zich sterker te voelen. Er speelden familieproblemen die zorgden voor psychische en lichamelijke klachten. Het op papier zetten van de gebeurtenissen zorgde voor overzicht, zelferkenning en meer grip op de situatie.

​

Het kind in mij

Steeds duidelijker besef ik dat ook bij mij bepaalde emoties niets te maken hebben met het heden, maar alles met het kleine meisje in mij. Dit bracht me op het idee een schrijfworkshop te ontwikkelen waarbij alle aandacht uitgaat naar het innerlijke kind. Verschillende mensen hielpen me vervolgens bij het bedenken van de workshop Schrijf een brief aan het kind in jou. Mijn speciale dank gaat uit naar Hein van Meeteren, werkzaam als mediator, coach/trainer en schrijver. Dankzij hun eerlijke feedback, zorgden ook mensen werkzaam in o.a. de jeugdzorg, de psychiatrie en het onderwijs voor inspiratie, zoals Paul Leeuwenkuijl, Philomeen Rowaan, Yolanda Bloem, Nicole van Workum, Hanneke Spee en Marty Moorrees.

​

thumbnail_20190330_195012.jpg
thumbnail_20190330_160703.jpg
thumbnail_20190330_155350.jpg
bottom of page